WCZASY HOTEL CORONA_INFORMACJE O REGIONIE

BUŁGARIA

To kraj, w którym słoneczne wybrzeże i złote plaże Morza Czarnego kontrastują z monumentalnymi Górami Riłskimi. Jest to miejsce spotkania bałkańskiej, słowiańskiej i arabskiej kultury. Bułgarskie wybrzeże Morza Czarnego to przede wszystkim szybko rozwijające się, nowoczesne kurorty jak Słoneczny Brzeg i Złote Piaski. Nie brakuje tu ekskluzywnych hoteli, eleganckich restauracji i różnorodnych miejsc rozrywek. Wyprawa w głąb kraju gwarantuje spotkanie z niezwykłymi zabytkami, które zachwycają mieszanką pozostałości po czasach Turków Osmańskich, prawosławnej architektury sakralnej oraz barwnej kultury Bałkanów. Bułgaria oferuje wiele, od gór do gęsto rozbudowanej linii brzegowej, od sławnych klasztorów po stare miasta. Skalne cerkwie, średniowieczne twierdze broniące ważnych niegdyś szlaków handlowych, przepiękne przełomy rzek o baśniowej urodzie, także rzymskie łaźnie i tureckie meczety sprawiają, iż Bułgaria jawi się jako kraj pełen atrakcji turystycznych. Walory spotęgowane są dodatkowo ujmującą mentalnością mieszkańców. Odwiedzających fascynuje wielowiekowa historia, przynależność do odmiennego, prawosławnego kręgu kulturowego, a nas – Polaków dodatkowo poczucie bliskości językowej. Czeka nas tutaj ciepłe morze, szeroka piaszczysta plaża, pachnące słońcem owoce, także dobre wino, mocna, słodka kawa i… serdeczność mieszkańców tej krainy!

SŁONECZNY BRZEG

To bardzo popularny i największy bułgarski kurort, położony blisko zabytkowego Nesebyru, ok. 35 km od Burgas. Największym atutem Słonecznego Brzegu jest szeroka, piaszczysta plaża z łagodnym zejściem do morza i bardzo dobrze zagospodarowana. Wzdłuż wybrzeża rozciąga się deptak z licznymi kawiarniami, sklepami z pamiątkami. Dyskoteki, kluby nocne, bary, restauracje, parki rozrywki i zespoły hotelowe z basenami oświetlają po zmroku całe wybrzeże.

KUCHNIA

Bułgarska kuchnia ma swoje tradycje zakorzenione w starożytności i można w niej zauważyć podobieństwa z kuchnią grecką, macedońską czy turecką, stąd tak wiele wspaniałych potraw na bułgarskich stołach. Smaku dodaje fakt, że Bułgarzy czerpiąc z tatarskich tradycji posługują się w przyrządzaniu jedzenia glinianymi naczyniami, które powoli ogrzewają potrawy nadając im niezwykłego smaku i aromatu. Dania mączne nie występują zbyt często, gotowanie ciasta nie należy też do tradycji, a główne potrawy nie mają słodkiego smaku. Prawie do wszystkich dań podawany jest chleb, do tradycji należy łamanie go i układanie na serwetce, a nie trzymanie w ręku. Kelnerzy mają w zwyczaju pytać o ilość chleba czy bułek podawanych do obiadu, ale płaci się za nie osobno. W Bułgarii śniadania spożywa się raczej w drodze do pracy, można je kupić w specjalnych budkach. Dużą popularnością cieszą się też cukiernie i kawiarnie, gdzie można zatrzymać się na kwaśne mleko z cukrem lub filiżankę kawy. Obiady jada się w restauracjach urządzonych w stylu ludowym, tak zwanych mehana.  Składa się on przeważnie z przystawki, którą jest najczęściej jakaś sałatka czy zupy, która jest inna w zależności od pory roku (może to być np.: tarator czy pileszka – rosół), a danie główne to kiufteta w sosie z ryżem, jarzynami i chlebem. Popularne desery to pałaczinka (naleśnik nadziewany miodem i orzechami), baklava (słodkie ciasto z potłuczonymi orzechami w środku), kifła (rogal z marmoladą), mekica (rodzaj pączków) czy krem karameł (świeże mleko z wanilią i karmelem). Kolacja to spokojny posiłek konsumowany z rodziną lub przyjaciółmi, najczęściej są to dania z rusztu zwane scara: kebabczeta (mięso mielone baranie, wieprzowe lub cielęce), meszena skara (grillowane krążki surowego bakłażana z przyprawami podawane z sosem jogurtowo-czosnkowym), sziszczeta (szaszłyki), które są podawane z pieczonymi ziemniakami, ryżem oraz kapustą, a wszystko popijane jest winem lub domową rakiją. Wpływ na kuchnię mają przede wszystkim pory roku, gdyż latem w Bułgarii podaje się lekką jagnięcinę i cielęcinę, drób oraz dania jarskie, natomiast w zimie królują ciężkie zupy czorby i potrawy z wieprzowiny, a jesień to czas na warzywa i owoce. Znane są również takie potrawy jak: brużdżanska pita (mięso w opiekanym chlebie), rodopskie czewerme (jagnięcina), trackie katami oraz małże i zupa rybna z nadmorskiego kurortu Sozopoł. W rejonach nadmorskich jada się dużo ryb, najczęściej są to jesiotr i makrela. Na ulicach bardzo często można spotkać stragany na których sprzedaje się orzechy i kasztany w papierowych torebkach oraz gewreci – obwarzanki, kukurydzę z grilla i racuchy – mekici. Zamawiając potrawy w restauracjach należy zwrócić uwagę na wagę podawaną w gramach, żeby nie przedobrzyć z zamówioną porcją, a jedzenie na ogół nie jest gorące tylko ciepłe. Smaczne jedzenie wymaga dobrze dobranych trunków, a tych w Bułgarii nie brakuje. Wina czerwone podawane są głównie do potraw z wołowiny i wieprzowiny, natomiast białe do cielęciny, drobiu, ryb, a półsłodkie z powodzeniem pasują do deserów i owoców. Będąc w Bułgarii warto spróbować alkoholi nieco mocniejszych, takich jak rakija – wysokoprocentowy napój przygotowany z oddestylowanego wina czy koniaku. Rakiję pije się przeważnie jako aperitif przed podaniem głównego dania. Popularnością cieszy się też śliwowica przyrządzana ze śliwek, natomiast sama rakija powstaje również z moreli, fig, a nawet z płatków róży.

KLIMAT

W większej części Bułgarii dominuje klimat umiarkowany ciepły, suchy. Tylko na południu i wybrzeżu panuje klimat podzwrotnikowy kontynentalny. Zimą na północy jest zdecydowanie chłodniej, niż na południu. W górach występuje piętrowość klimatyczna. Lata w Bułgarii są ciepłe i suche, a zimy chłodne.

Na urlop w Bułgarii najlepiej jest się wybrać w sezonie wakacyjnym. Temperatura powietrze jest wtedy najwyższa. Najgorętszym miesiącem w Bułgarii jest lipiec. Wysoka temperatura jest tu jednak mało odczuwalna dzięki morskiej bryzie. Średnia odczuwalna temperatura powietrza na wybrzeżu wynosi w lipcu ok. 23°C. W stolicy kraju Sofii, średnia temperatura w okresie wakacyjnym wynosi ok. 21°C.