WCZASY HOTEL PHAROS_INFORMACJE O REGIONIE

 

CZARNOGÓRA

Jest jednym z najmniejszych krajów Europy. Położona na południu Półwyspu Bałkańskiego dumnie zwana Perłą Adriatyku, szczyci się swoim niewiarygodnym zróżnicowaniem. Czarnogóra zachwyca błękitnymi wodami Adriatyku i wysokimi górami schodzącymi wprost do morza. Przeważają tu plaże piaszczyste, ale można również spotkać plaże kamieniste. Wzdłuż wybrzeża Czarnogóry (294 km), na długości 75 kilometrów ciągną się przepiękne plaże i urocze zatoki. Zobaczymy tu też jedyny naturalny fiord na południu Europy, niezwykłą Zatokę Kotorską, otoczoną wysokimi górami. Po jej zachodniej stronie znajduje się półwysep Luštica z lagunami i tajemniczymi jaskiniami. Na całym wybrzeżu panują idealne warunki do pływania, żeglowania, nurkowania i do uprawiania innych sportów wodnych. Na samym południu Czarnogóry możemy podziwiać basztę piratów w Ulcinj. Największą atrakcją znajdującą się w odległości 4 km od centrum miasta jest szeroka, piaszczysta plaża, ciągnąca się na przestrzeni 13 kilometrów. W Czarnogórze każdy zakątek kryje tajemnice minionych wieków – ślady panowania Turków, Wenecjan, Hiszpanów. Twierdze, średniowieczne lochy i monastery wabią tajemnicą wnętrz, a restauracje kuszą daniami bałkańskiej kuchni. Czarnogóra to prawdziwy wakacyjny raj! W każdym zakątku znajdziecie tutaj cuda nie tylko flory i fauny, ale również fenomenalne owoce ludzkiej myśli. Czarnogóra – to niezapomniane połączenie kontrastów, widoki zapierające dech, czar tajemnicy i ponadczasowości. Czarnogóra to wciąż „nieodkryte piękno”, nieskomercjalizowany i gościnny zakątek, który czeka właśnie na Was!

BAR

Turystyczne, polityczne, kulturalne i sportowe centrum południa Adriatyku. Miasto portowe, położone u podnóża góry Rumija (1593 m n.p.m.) nad spokojną, szeroką Zatoką Barską, która zaprasza śmiałków nurkowania do odkrywania dawno pochłoniętych przez wodę statków, a miłośników wędkarstwa do złowienia cenionych „grubych ryb” świata wodnego. Ciekawa śródziemnomorska roślinność, gaje oliwne, Adriatyk, Jezioro Szkoderskie oraz pobliskie góry nadają temu miejscu niespotykany urok. Miejscowość szczyci się bogatą historią, o czym przypominają liczne zabytki. Słynie z najstarszego w Europie drzewka oliwnego – Stara Maslina, które podobno pamięta czasy Chrystusa. Klimat kurortu podkreślają malownicze uliczki, kawiarnie i restauracje. Z otaczających miasto murów Starego Baru rozciąga się malownicza panorama. Nową i starą część łączy wyjątkowej urody, piaszczysta plaża. Bar to miejsce urzekające przyrodą, różnorodnością krajobrazu i wielokulturowym dziedzictwem cywilizacyjnym. Jeżeli kochasz śródziemnomorski klimat, słońce, wodę i dziką przyrodę, to miejsce jest właśnie dla Ciebie. Miejsce, które zachwyca, które ma „to coś”, co sprawia, że z chęcią tam wrócisz.

KUCHNIA

Posiłek w Czarnogórze, podobnie jak w innych krajach południowej Europy, jest nie tylko kwestią zaspokojenia głodu, ale przede wszystkim okazją do spędzenia czasu i rozmowy z rodziną oraz przyjaciółmi. Dlatego celebracja posiłku czasami może trwać naprawdę długo. Wśród potraw tradycyjnych odnajdziemy zarówno te przygotowywane na bazie owoców morza, jak i różnego rodzaju mięsa, przyrządzanego głównie na grillu. Nie powinno nikogo dziwić podczas podróży do Czarnogóry, że potrawy tam serwowane znajdziemy niemalże na terenie wszystkich krajów bałkańskich. Stąd też dania, które wydawały nam się typowe dla kuchni Czarnogóry, bez większych problemów dostaniemy w Serbii, Bośni czy w Chorwacji. Poszczególne regiony Czarnogóry mają swoje charakterystyczne potrawy. Na północy, gdzie tereny są głównie górzyste, jada się dużo jagnięciny i kajmaku. W okolicach masywu Lovcen góruje mięso – kiełbaski, wędzona szynka czy wędzona baranina. Z kolei Jezioro Szkoderskie obfituje w karpie, pstrągi czy węgorze, które przyrządzane są na wiele sposobów. Natomiast nad Adriatykiem główne pozycje w menu zajmują potrawy rybne, owoce morza i sałatki.  Na czarnogórskim stole nie może zabraknąć owoców morza, takich jak kalmarów, kałamarnic czy ośmiornicy. Istnieją różne sposoby przyrządzania ryb. Rybę można piec na ruszcie z dodatkiem aromatycznych przypraw, głównie rozmarynu. Często do ryb dodaje się sosy, najbardziej popularny to ten zrobiony na bazie pietruszki, soku z cytryny i czosnku. Powszechna jest również ryba gotowana z oliwą z oliwek, octem i przyprawami. Często dodatkiem do gotowanej ryby są ziemniaki. W Czarnogórze popularna jest słodka, czarna kawa. Pita o każdej porze dnia, przyrządzana po „turecku” tzn. parzona w tygielku. Obok kawy, szczególnie na północy kraju, bardzo popularnym napojem jest herbata z ziół i kwiatów górskich. Wielbicielom napojów alkoholowych na pewno zasmakuje rakija – mocna wódka w różnych smakach: śliwkowym, morelowym, winogronowym czy z orzechów włoskich. Z win czarnogórskich najbardziej znanym jest Vranac – czerwone wino wytrawne.

KLIMAT

W Czarnogórze istnieją trzy strefy klimatyczne: strefa przybrzeżna, strefa kontynentalna i strefa górska, charakteryzujące się odmiennymi temperaturami oraz ilością opadów. Pas nadmorski cechuje klimat śródziemnomorski, z długimi suchymi latami oraz krótkimi łagodnymi zimami. Średnie temperatury w lipcu (najcieplejszym miesiącu) wynoszą 28°C (ale często zdarzają się upały z temperaturami przekraczającymi 35°C). Liczba godzin słonecznych w ciągu roku wynosi ponad 2500 godzin, co daje około 10 godzin słońca dziennie w porze letniej. Średnia temperatura zimą wynosi 9°C i rzadko spada poniżej zera. Wiosna charakteryzuje się słoneczną pogodą i umiarkowanymi temperaturami, a jesień – dużą sumą opadów. Centralna część kraju charakteryzuje się cieplejszymi niż na wybrzeżu latami oraz ostrzejszymi zimami. Średnie temperatury w Podgoricy wynoszą 5°C dla stycznia i 28.5˚C dla lipca. Maksymalne temperatury latem osiągają nawet ponad 40°C, a minimalne zimą dochodzą do -10°C.

Do Czarnogóry najlepiej wybrać się w terminie od początku maja do końca października. W tych miesiącach jest stosunkowo ciepło (średnio powyżej 20°C), występuje mało opadów oraz dużo dni słonecznych. Osoby lubiące upały powinny wybrać czerwiec, lipiec, sierpień lub pierwszą połowę września, gdyż w tych miesiącach temperatura często przekracza 30°C.