WCZASY HOTEL CONSUL_INFORMACJE O REGIONIE

 

WŁOCHY

Położone są na Półwyspie Apenińskim, nad basenem Morza Śródziemnego. Są kolebką cywilizacji, kultury i nauki. Od zawsze fascynują turystów zróżnicowanymi i malowniczymi krajobrazami. Jest to kraj z pięknymi, długimi, piaszczystymi plażami i lazurową, nieskazitelną wodą. Przyciągają tu nie tylko urokliwe miejsca, ale również przyjaźni i serdeczni ludzie znani na całym świecie ze swej otwartości do turystów. Majestatyczne zabytki i niezwykła architektura to symbol tego urokliwego i pełnego wdzięku państwa. Niezliczona ilość atrakcji mogących zaspokoić wszystkie gusta zachęca tylko do podróży i odkrywania tego kraju. Włochy to stolica mody, kultury, prestiżu oraz znanej na całym świecie ponadczasowej kuchni.

RIMINI

To niezwykle rozrywkowy i jeden z najpopularniejszych kurortów nad północnym Adriatykiem. Piękne, długie, piaszczyste plaże i bogate życie nocne gwarantuje niezapomniane wakacyjne wspomnienia. Wiele sklepików, kawiarni i knajpek ulokowanych wzdłuż wybrzeża, umilą każdemu wypoczynek. Rimini to też miasto o bogatej historii, znajduje się tu mnóstwo zabytków z czasów renesansowych. Te dwa oblicza tego wyjątkowego miejsca sprawiają, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.

KUCHNIA

Świętowanie życia to we Włoszech nic innego jak spożywanie posiłków i picie zacnych trunków. O włoskiej kuchni mówi się, że jest jedną z najlepszych kuchni na świecie, stąd jej wielka popularność w wielu krajach. Lokale z włoskim jedzeniem można spotkać już praktycznie na każdym rogu ulicy, a włoskie nazwy własne nie są już tak obce i na dobre zadomowiły się w powszechnym słownictwie. Spaghetti, pizza, ravioli czy lasagna to potrawy, które na stałe zagościły też na stole niejednego domu. Nie tylko takie menu jest domeną wyśmienitej kuchni, w której dominują świeże owoce, zioła, ryby i jarzyny stosowane od wieków przez włoskich kucharzy należące do zdrowej diety, której nie zaszkodzi nawet mały dodatek oliwy. Włosi mają silnie zakorzenione tradycje kulinarne, przez co spożywanie posiłków jest prawdziwym, często bardzo długim, ale jakże smakowitym rytuałem. Obowiązkowe śniadanie – prima calzione – nie może obejść się bez cappuccino oraz brioche lub cornetto – miękkiej bułki francuskiej nadziewanej dżemem, kremem czy czekoladą, taki posiłek można spokojnie skonsumować stojąc przy barowej ladzie. Jeżeli ktoś zgłodnieje od razu sięga po panini – wielkie kanapki składające się z bagietki przełożonej kiełbasą, serem i różnorodnymi dodatkami, w zależności od gustu. Bary z takimi kanapkami zwane paninoteca to standardowy obrazek większych miast, zamawia się zwykle tramezzini – gotowe kanapki z białego chleba z różnymi dodatkami lub gorące z serem lub szynką i pomidorem. Przed południem najlepiej zamówić coś na wynos w barze tavola calda, wszędzie można też kupić pojedyncze kawałki pizzy. Zapiekanki focacce obłożone serem lub pomidorem ze szpinakiem, wątróbką lub mięsem spotykane są na targach, tak samo jak popularne suppli – zapiekane kule ryżu wypełnione farszem mięsnym. Obiad – pranzo – zazwyczaj zaczyna się od antipasto – przystawki (mogą nią być surowa szynka prosciutto, gotowana cotto lub wędzona crudo z serem mozzarella) po której następuje kulinarna celebracja zupy, risotto lub dania z makaronem zwanych ogólnie il primo, następnie ryba lub mięso, ser, świeże owoce, czyli il secondo i na koniec kawa. Przebywając na wczasach we Włoszech nie wypada przejść obojętnie obok lodów włoskich – gelato – cieszących się popularnością nie tylko w tym kraju. Lody w wafelku – un cono – można kupić dosłownie wszędzie, a najlepsze gelaterie przyciągają tłumy smakoszy tego cudownego i orzeźwiającego daru niebios. Raj dla podniebienia najlepiej testować w lodziarniach wyrabiających lody na miejscu, zwanych Produzione Propria. Będą we Włoszech koniecznie należy spróbować pizzy. Smakuje wyjątkowo, inaczej niż w innych krajach szczycących się jej podawaniem. Pieczona w piecach opalanych drewnem – forno a legna – podawana jest w sposób tradycyjny, na cienkim cieście bez zbędnych udziwnień. Pizzerie mogą mieć różny charakter, ale w tych najprawdziwszych można kupić wyłącznie pizzę, napoje i piwo. Spacerując po włoskich ulicach bardzo często można poczuć aromat świeżo parzonej kawy. Humor można poprawić sobie espresso, caffe lungo – z większą ilością wody, Americano – z domieszką alkoholu, macchiato – podawaną z małą ilością mleka lub caffe late – przypominającą polską białą kawę. Za Alla spina – piwo z beczki – mogą zabrać się wszyscy miłośnicy tego wspaniałego napoju; popularne piwa to Moretti, Peroni i Dreher, natomiast wódka grappa to mocniejszy trunek pochodzący z Bassano di Grappa w Wenecji Euganejskiej, a za najlepsze włoskie brandy uchodzi Stock. Także wina mają swoje wzmocnione wersje w postaci Martini, Cinzano czy Campari, natomiast po obiedzie dobrze smakuje gorzki drink Amaro lub Amaretto – słodszy z intensywnym smakiem migdałów. Ciekawym doświadczeniem może być skosztowanie gęstej, podpalanej, słodkiej, anyżowej mieszanki z ziarnkiem kawy – Sambuki, w każdym barze można zamówić też Strega – żółty, słodki likier o ziołowo-szafranowym smaku. Włosi popisują się także szerokim wachlarzem win, najlepiej smakują Soaves, Valpolicella i Chianti, w końcu włoskie wina zmieniają każdy posiłek i spotkanie rodzinne w przyjemne wydarzenie towarzyskie.

KLIMAT

Włochy położone są w strefie klimatu podzwrotnikowego morskiego. We Włoszech panuje klimat śródziemnomorski. Szczyt sezonu przypada na miesiące od czerwca do połowy września, wtedy temperatury są najwyższe. W głębi wyspy przeważają niewysokie góry, wiosną pokryte zielenią. Podczas upalnego lata roślinność usycha i wówczas przed oczami turystów roztacza się piaskowy, ascetyczny pejzaż. Późną wiosną i wczesnym latem do końca czerwca, a także od drugiej połowy września klimat jest bardzo łagodny. Włoski klimat jest bardzo przyjemny – lata są ciepłe i suche, a zimy wilgotne i łagodne. Typowy klimat śródziemnomorski nie występuje w centrum kraju ani w okolicach terenów górskich, jedynie na wąskim pasie wybrzeża. Zwłaszcza na południu lata są bardzo gorące. Pełnią lata można jednak cieszyć również przed lub po sezonie (maj, czerwiec, wrzesień, październik), gdy temperatury są bardzo przyjemne, a ceny zakwaterowania niskie. Zimy we Włoszech są raczej ciepłe, głównie na południe od Rzymu, natomiast dość chłodne w centrum kraju lub w górach.

CENY

Ceny żywności we Włoszech w wielu przypadkach zbliżone są do cen polskich produktów tak jak napoje światowych producentów, piwo, jogurty, warzywa, owoce. Część produktów jest droższa niż w Polsce: pieczywo, mięso, nabiał, a niektóre tańsze: makarony, wina, oliwa, czy niektóre sery.

*Przykładowe ceny produktów w supermarketach we Włoszech.

PRODUKT

CENA

BAGIETKA

ok. 0,60 €

CHLEB

ok. 1,70 €

MASŁO

ok. 1,70 €

MAKARON

ok. 0,65 €

MOZZARELLA

ok. 1,09 €

CZEKOLADA

ok. 1,10 €

PIWO

ok. 1.00 €

MLEKO 1 L

ok. 1,50 €

COCA COLA 1,5 L

ok. 1,50 €

WODA MINERALNA 1,5 L

od ok. 0,40 €